Cum pregatesc un traseu montan de o zi, inainte de plecare?
Mai jos voi incerca sa fac un mic tutorial, despre pregatirea de la A la Z a unui traseu, partea tehnica – harti, poze, aplicatii folosite.
Sunt foarte multe trasee montane turistice pe care le pot face, dar cu toata informatia si tehnologia din ziua de azi, este aproape imposibil sa le stiu pe toate, asa ca apelez mereu la Google.
1. Site-uri bune pentru obtinerea de informatii
Dupa ce am gasit o locatie pe Google, unde vreau sa ajung, intru pe Google Maps pentru a afla care este distanta pe care trebuie sa o parcurg pana in locul unde las masina.
Sa nu te bazezi 100% pe informatiile de pe internet legate de distanta in ore si numarul de kilometrii, este imposibil sa fie exacte.
Dupa ce am studiat traseul pe care il fac cu masina pana la parcare, voi incepe sa caut cat mai multe informatii despre traseul montan propriuzis.
Prietenul Google Maps, este de mare ajutor, pentru ca pot seta si distanta aproximativa pe care o voi parcurge la pas.
Pe urma intru pe Google Earth si incerc sa imi fac o idee despre felul in care arata traseul, studiez terenul si in paralel caut poze sa vad cam cat este de urcat, de coborat, unde sunt zonele bune pentru campare si un lucru foarte important pentru mine, daca este un rau in apropiere sau izvor pentru apa.
Acum facem un joc de imaginatie
Sa zicem ca am gasit un traseu pe care vreau sa-l fac. Are 10 km, se urca cam 5 km pe drum forestier si inca 5 km pe poteci.
La pasul pe care il am eu, asta inseamna 3-3,5 ore de mers / dus.
Pentru mine apa este foarte importanta, hidratarea este punctul cheie in parcurgerea fara probleme a unui traseu montan.
In 10 km beau de fel cam 2 litrii de apa. Asa ca trebuie sa iau 2 litrii la plecare, iar pe parcursul traseului, trebuie sa am un izvor / rau.
La urcare beau mai multa apa, decat la coborare si deasemenea un factor important care influenteaza deshidratarea este si perioada in care plec.
Vara transpir mai mult si trebuie sa inlocuiesc lichidele pierdute.
Pe langa apa, mancarea este pe locul 2 ca importanta.
Daca fac un traseu de o zi, mananc cam 3 sandwich-uri, adica 6 felii de paine, mezeluri si eventual crema de branza sub.
Nu incerc sa fac sandwich-uri prea complicate si prea pline, pentru ca la fel cum am mai zis intr-un alt articol, niciodata nu poti sa stii ce reactii are stomacul cand faci efort mai mult.
1-2 batoane de ciocolata, de preferat Snickers si un pachet de biscuiti, ar trebui sa imi fie suficiente pentru rontait intre sandwich-uri.
2. Aplicatii foarte bune in pregatirea traseului
Probabil cea mai buna aplicatie pentru vreme este Meteo & Radar.
De putine ori s-a intamplat sa dau gres cu ea.
Arata vremea cu mare acuratete, poti sa vezi umiditatea, daca este vant si are avertizare pentru furtuna.
Alta aplicatie care iti ofera multe informatii despre trasee montane din Romania, este aplicatia celor de la Salvamont.
Pe langa hartiile cu trasee montane pe care le poti downloada de la ei, iti pune la dispozitie un contact direct cu cei de la salvamont, prin care traseul pe care il parcurgi in ziua respectiva sa fie monitorizat direct de ei.
Partea proasta este ca daca nu ai semnal in zona respectiva, contactul prin GPS este intrerupt. ( update: ești monitorizat in permanenta, chiar daca ai semnal sau nu, atata timp cat ai GPS-ul activat ).
Cam asta este pregatirea tehnica inainte de a parcurge un traseu montan de o zi. Ca sa vedeti ce car in rucsac, aveti un articol detaliat aici.
In cele mai multe cazuri, incerc sa imi limitez traseul pe care il parcurg la 10-12 km / zi, astfel incat daca eu fac 3 ore pe dus, asta inseamna ca ar trebui sa il incep la pas pe la ora 9-10 cel tarziu, pentru a ma putea intoarce pe lumina la punctul de plecare, asta daca nu planuiesc sa campez pe traseu, ceea ce ar schimba datale problemei, dar asta intr-un articol viitor.
Pingback: Cu cortul pe munte - din experienta mea - ARDAtotal
Pingback: Ceas Casio replica A159W - bun pentru drumetii ( ieftin ) - ARDAtotal
Pingback: Pestera Ursilor si Pestera Liliecilor - traseu drumetie - ARDAtotal
Pingback: Valea Doabrei - Piatra cu Gauri | Brezoi - traseu drumetie - ARDAtotal