Cu cortul pe munte
| | | |

Cu cortul pe munte – din experienta mea

Cum pregatim un traseu in care sa ramanem cu cortul pe munte.
Primul lucru pe care il fac inaninte de a pleca, este sa anunt pe cineva apropiat unde ma duc si cam cat stau.
Consider ca toata lumea ar trebui sa faca asta. Niciodata nu poti sa stii ce se intampla si este foarte bine ca cineva sa iti cunoasca programul si traseul pe care il faci.

 Am planificat traseul, dar vrem sa petrecem o noapte pe munte cu cortul, cum procedam?

Alegerea locului

In primul rand, un lucru foarte important este locatia de campare. Nu este bine sa campam pe creasta, dar nici in inma padurii.
Eu de fel campez cat mai aproape de poteca principala, in felul asta ma simt cel mai sigur.

Alegerea terenului pentru cort

Caut terenul cel mai plat, verific padurea sa nu am in jur copaci uscati care ar putea sa cada si daca se poate sa am un rau sau izvor cat mai aproape.
Cu toate ca este foarte tentant, niciodata nu imi instalez cortul pe marginea apei. Noaptea va fi condens, iar zgomotul pe care apa il face, este foarte deranjant.

Cum gatim

Nu gatesc exact in „usa” cortului. Tot timpul incerc sa las un spatiu de cativa metri, intre locul in care gatesc/mananc si cort. De ce? Pentru ca nimeni nu vrea ca noaptea sa se trezeasca cu diferite animale prin cort, in cautare dupa mancarea ta.
Asa ca cel mai bine, gatesti si mananci mai departe, iar dupa ce ai terminat masa, daca ti-a mai ramas ceva, le impachetezi cat mai bine si le pui cat mai departe de cort, eventual le atarni de creanga unui copac.

Focul

O protectie sporita fata de animalele salbatice, ti-o ofera focul. Este cel mai important lucru pe ca il poti face sa te protejezi.
Nu trebuie sa faci focul prea aproape de cort, risti sa il arzi de la scanteile care sar.
Cineva mi-a spus ca face focul langa cort, sa se incalzeasca pe timpul noptii. Din experienta mea, va spun ca nu este bine sa faci asta, vei avea un condens ridicat in cort, iar riscul ca sa iti arzi prelata lui este unul ridicat.

Sursa de apa

Dupa cum am zis si in alte articole, apa pentru mine este foarte importanta. O beau, gatesc cu ea, ma spal sau spal diferite lucruri.
Nu recomand sa campezi pe marginea apei, ci putin mai departe, iar aici mai refer la rauri.

Lumina

In afara de foc, pe tot parcursul noptii am in permanenta aprinsa o lampa pe baterii si o lanterna cu mine in cort, uneori chiar doua.

Astea sunt lucrurile esentiale, pentru a petrece o noapte frumoasa, fara griji.
Intr-un articol viitor am sa incerc sa detaliez cat mai bine, ce lucruri imi iau cu mine si cum le folosesc pe munte la cort pentru una sau mai multe zile.

Cu cortul pe munte

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.